گوشت ازجمله موادی است که به سرعت در برابر عوامل محیطی واکنش نشان داده و فاسد میشود. بنابراین برای حفاظت از کیفیت گوشت باید آن را به روشی صحیح بسته بندی کنیم. نگهداری از گوشت به روشهای متفاوتی انجام میگیرد. روشهایی که هرکدام مزایا و معایب خود را به همراه دارد. در مقاله بسته بندی گوشت به روش حرفهایها همراه ما باشید تا بسته بندی گوشت به روش حرفه ای را به شما آموزش دهیم.
نحوه نگهداری گوشت در گذشته
در اولین بخش مقاله بسته بندی گوشت به روش حرفهایها به تاریخچه نگهداری گوشت می پردازیم. نگهداری از گوشت به حدود 3 میلیون سال قبل بازمیگردد. اجداد ما به روشهای مختلفی مانند تخمیر، دوداندود کردن، نمک و انجماد گوشت و مواد غذایی را نگهداری میکردند. باید توجه داشت که فرهنگ مردم جهان با یکدیگر متفاوت بود بنابراین هر قوم روش مخصوص به خود برای نگهداری از گوشت به کار میبرد.
به عنوان مثال مردم مصر دریافته بودند با استفاده از نمک میتوانند از فاسد شدن گوشت جلوگیری کنند. در این روش نمک رطوبت را جذب کرده و باعث از بین رفتن باکتریها میشود. در حالی که مردم اسکاندیناوی حیوانات را در فصول سرد شکار میکردند. گوشت شکار شده را با خشک کردن و دوداندود کردن انبار و ذخیره میکردند.
با گذشت سالها انسانها توانستند روشهای مختلفی جهت نگهداری طولانی مدت از گوشت و مواد غذایی کشف کنند. جالب است بدانید که برخی از این روشها همچنان مرسوم است. بهعنوانمثال برخی هنوز از روش خشککردن و تخمیر برای نگهداری از گوشت استفاده میکنند.
ویژگیهای ظاهری گوشت سالم
در بخش بعدی بسته بندی گوشت به روش حرفهایها درباره وِزگیهای گوشت سالم صحبت خواهیم کرد. پیش از اینکه بدانیم بهترین روش نگهداری و بسته بندی گوشت چیست؟ بهتر است بدانیم چه نشانههای نشان دهنده سلامت گوشت است. در این بخش برخی از نشانهها را با هم مرور میکنیم:
- رنگ گوشت بیانگر سالم و تازه بودن آن است. رنگ گوشت گوسفندی و گوساله باید قرمز روشن باشد. به هیچ عنوان رنگ گوشت نباید تیره باشد. تغییر رنگ گوشت قرمز به خاکستری، قهوهای یا سبز دلیلی برای فاسد بودن گوشت است.
- باید توجه داشت که سطح خارجی گوشت نباید مرطوب و لزج باشد. این نشانه دلیلی بر فاسد بودن گوشت است. گوشت تازه نباید چروکیده و خشک باشد. اینگونه از گوشتها متعلق به دامهای مسن است و دیرپز خواهد بود.
- گوشت تازه و سالم نباید بوی تعفن و ترشیدگی بدهد. در محل اتصال گوشت به استخوان نباید بوی غیرطبیعی به مشام برسد.
چرا بسته بندی گوشت ضروری است؟
دلایلی مختلفی برای بسته بندی گوشت وجود دارد. یکی از اصلیترین دلیل بسته بندی گوشت محافظت از آن در برابر عوامل بیماری زا مانند باکتری و میکروبها است. در اینجا چند مورد از دلایل با اهمیت بسته بندی گوشت را بیان میکنیم:
- حفاظت از ضربه و آسیبهای فیزیکی
- حفظ کیفیت و رنگ گوشت
- حمل آسان
- نگهداری طولانی مدت از گوشت
- عرضه گوشت در برشهای متفاوت
- انتقال اطلاعات و ارتباط با مشتریان
- ایجاد تمایز بین دیگر محصولات مشابه
کارخانهها و شرکتهای توزیع فرآوردههای گوشتی از بستهبندی جهت بازاریابی و ارتباط با مشتریان استفاده میکنند. قطعا بسته بندی گوشت باید به شکلی باشد که بتوان اطلاعات دقیقی را به خریداران عرضه کند. تاریخ تولید و انقضا، قیمت محصول از مهمترین اطلاعاتی است که باید به مشتریان انتقال داد.
همچنین بسته بندی باید به شکلی باشد که نظر مشتریان را به خود جلب کند. قطعا اگر ضربه و پارگی به روی بسته بندی گوشت باشد مشتریان از خرید آن منصرف میشوند. بنابراین زیبایی در بسته بندی منجر به افزایش فروش محصول میشود.
علاوه بر بسته بندی گوشت، بسته بندی سایر محصولات پروتئینی نیز مهم است. در ادامه به نکاتی که باید در بسته بندی این نوع از محصولات رعایت شود اشاره خواهیم کرد:
بسته بندی گوشت چرخ شده
گوشت چرخ شده یکی از محصولات پرمصرف گوشتی است که نحوه بسته بندی آن اهمیت زیادی دارد.این محصول گوشتی نباید با تراکم بالا بسته بندی شود. برای بسته بندی گوشت چرخ شده میتوان از نایلون، ظروف یکبار مصرف یا ظروف پلاستیکی مخصوص فریزر استفاده کرد. در صورتی که از ظروف مخصوص فریزر ستفاده میکنید، دقت کنید این ظروف از ورود رطوبت و بخار به داخل بسته جلوگیری کند. زیرا رطوبت و بخار منجر به یخ زدگی بیش از حد گوشت میشود. همچنین ظروف مخصوص فریزر نباید فضای زیادی را در فریزر اشغال کند.
بسته بندی ماهی و میگو
یکی از مشکلاتی که برخی با آن مواجه هستند بسته بندی ماهی و میگو است. بدون شک محافظت از کیفیت گوشت سفید باید به گونهای باشد که تازگی و عطر ماهی و میگو حفظ شود. برای بسته بندی محصولات دریایی میتوان از جعبههای پلاستیکی، ورقهای کارتنی و کیسههای وکیوم استفاده کرد. محصولات پروتئینی دارای بوی متفاوتی نسبت به گوشت قرمز دارد، ازاینرو استفاده از کیسههای وکیوم بهترین روش برای بسته بندی محصولات دریایی است.
انواع بستهبندی گوشت در خردهفروشیها
در بازار خردهفروشی گوشت سه روش اصلی برای بستهبندی وجود دارد.
- بسته بندی با اتمسفر اصلاحشده ( MAP)
- بستهبندی فروشگاهی
- بسته بندی وکیوم شده
بسته بندی با اتمسفر اصلاح شده یا MAP یکی از انواع بسته بندی گوشت است. در این روش تمام هوای بسته بندی را خارج کرده سپس ترکیبی از برخی گازها مانند کربن دیاکسید، نیتروژن و اکسیژن را به بستهی گوشت تزریق میکنند. تولیدکنندگان فرآوردههای گوشتی از این روش برای نگهداری طولانی مدت، حفظ کیفیت و حفظ رنگ گوشت استفاده میکنند. در این سبک از بسته بندی کیسههای وکیوم یکی از گزینههای پر طرفدار است.
بسته بندی فروشگاهی از دیگر راههای بسته بندی است که با کمک دستگاههای صنعتی انجام میگیرد. در این سبک از بسته بندی محصول گوشتی را در یک ظرف یکبار مصرف پلاستیکی قرار داده سپس با کمک سلفون محصول را به خوبی بسته بندی میکنند.
در صورتی که در خانه نیاز به بسته بندی محصول دارید می توانید از دستگاه وکیوم خانگی و کیسههای وکیوم کانال دار برای این منظور استفاده کنید. برای دانستن ویژگیهای این روش در ادامه همراه ما باشید:
کیسه های وکیوم کانالدار چیست و چه کاربردی دارد؟
پرمصرفترین نوع بسته بندی گوشت، استفاده از کیسههای وکیوم کانال دار است. در این سبک از بسته بندی تمام هوای درون بسته را به کمک پمپ خلا (دستگاه وکیوم خانگی یا صنعتی) خارج شده سپس درب کیسه با استفاده از دستگاه حرارتی دوخت میخورد.
کیسه وکیوم کانالدار، برای بستهبندی مواد غذایی و گوشت در غیاب اکسیژن مورد استفاده قرار میگیرد. کیسه کانالدار (Embossed) از فیلمهای پلیمری چند لایه نفوذناپذیر تهیه میشود. به واسطه وجود میکروکانالها (Microchannel) در سطح داخلی کیسه، تخلیه هوای محبوسشده در لابهلای مواد غذایی به طور کارآمدتری انجام میگیرد.
در بسیاری از کشورها از این روش برای بسته بندی گوشت و محصولات پروتئینی استفاده میشود. در ایران شرکت پلیمری کاریا پلیمر تحت برند کاریا پک اقدام به تولید و پخش کیسههای مخصوص کانال دار وکیوم کرده است. استفاده از کیسههای وکیوم کانال دار کاریا پک یک روشی ایمن جهت ماندگاری بالای محصولات گوشتی است. بسیار از تولیدکنندگان صنعتی میتوانند از این کیسههای وکیوم کانال دار برای عرضه سالمتر محصولات خود بهره ببرند. همچین این کیسهها برای مصارف خانگی مفید و پرکاربرد است.
استفاده از کیسه وکیوم در واقع بسته بندی گوشت به روش حرفهایها است.
چطور گوشت را با کیسه وکیوم کانال دار بسته کنیم؟
برای بسته بندی گوشت بهتر است نکاتی را رعایت کنید تا گوشتی سالم و بدون مشکل در دسترس شما قرار بگیرد. این نکات از مرحله خرید تا زمان قرار دادن گوشت در داخل فریزر را شامل میشود. با ما همراه باشید تا در ادامه آنها را شرح دهیم:
- خرید گوشت و مواد پروتئینی را در آخرین بخش از زمان خرید خود قرار دهید. تا بازه زمان خرید تا انتقال به خانه کوتاه باشد.
- بلافاصله بعد از خرید گوشتها را به خوبی تمیز کرده و بشویید. هنگام شستشو از آب سرد استفاده کنید تا به بافت و کیفیت مواد گوشتی آسیبی نرسد.
- پس از شستشو اجازه دهید آب حاصل از شستشوی گوشتها خارج شود. برای تسریع در این مرحله میتوانید از دستمال تمیز برای گرفتن آب اضافی گوشت استفاده کنید.
- گوشتها را به ابعاد مورد نیاز خود تقسیم کنید.
- گوشت ها را بر اساس مصرف هر وعده داخل کیسه های وکیوم کانال دار بریزید. پس از صاف کردن بسته گوشت، با استفاده از دستگاه وکیوم هوای داخل بسته را تخلیه کنید.
- روی بستهها، تاریخ روز را بنویسید. دقت کنید بهترین زمان مصرف گوشت قرمز 6 ماه است.
ویژگیهای کیسه های وکیوم کانال دار
کیسه های وکیوم کانال دار کاریا پک از جدیدترین تکنولوژی روز دنیا بهره گرفته است. این کیسهها از فیلمهای پلیمری که چند لایه هستند تشیکل شده است. کیسه های وکیوم کانال دار کاریا پک ویژگیهای منحصر به فردی جهت بسته بندی گوشت دارند که در اینجا به چند مورد اشاره میکنیم.
- افزایش ماندگاری فرآوردههای گوشتی
- محافظت از رنگ فرآوردههای گوشتی
- حمل آسان توسط خریداران
- جلوگیری از اکسید شدن مواد غذایی و گوشت
- حذف آسانتر هوا از بستهبندی
- جلوگیری از ورود میکروب و باکتری به درون بسته بندی
- قابلیت چاپ به روی بسته بندی
- جلوگیری از سوختگی به دلیل انجماد گوشت
در این مقاله با تاریخچه نگهداری از گوشت و فرآوردههای گوشتی آشنا شدید. همچنین با روشهای متفاوت گوشت همراه ما بودید. بهترین روش بسته بندی کردن انواع گوشت استفاده از کیسه های کانال دار کاریا پک است که ویژگیهای منحصر به فرد آن را برای شما بهاختصار توضیح دادیم.